niedziela, 16 lutego 2014

Pasta jajeczna z fetą

Macie resztkę sera feta w lodówce, którą nie wiecie do czego wykorzystać? Polecam zrobić pastę jajeczną z jej dodatkiem ;)

Składniki na 2 porcje
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki sera feta (30g)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz 
  • pasować również będzie posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy i mieszamy.


Coś dla ciekawskich czyli zdrowotne właściwości jajek….

Białko zawarte w  jaju kurzym ma najlepszy skład aminokwasowy (ovo albumina)!  Jajko jest dobrym źródłem żelaza hemowego (najlepiej przyswajalne) oraz stanowi skarbnicę witamin        ( szczególnie D, E,B2 B12, kwasu foliowego) i minerałów (wapń, magnez, cynk, żelazo). 
Wytrawne Vege Śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz